Updates from March, 2009 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • ibadmenulis 1:19 pm on March 4, 2009 Permalink | Reply  

    Gelisah dan Sedih – The Future and The Past 

    “Seorang yang kurang amalnya maka Allah akan menimpanya dengan kegelisahan dan kesedihan.” (HR. Ahmad)

    Jika anda mahu gembira, beramallah.
    Jika anda sering gelisah dan sedih, maka anda sudah tahu apa jawapannya.

    Gelisah adalah worry, sesuatu yang melibatkan perkara yang belum terjadi.
    Sedih adalah sad, sesuatu yang melibatkan perkara yang telah terjadi.

    Rasulullah menyimpulkan bahawa amal, adalah kunci kehidupan anda. Anda hanya mampu mengubah apa yang sedang berlaku. Dengan melakukan amal (perkara yang sedang berlaku), anda mampu mengelakkan masalah terhadap perkara yang di luar kawalan anda (the past and the future).

    Advertisements
     
    • al asad 6:12 am on March 5, 2009 Permalink | Reply

      3:139

    • apayangmampu 9:45 am on August 30, 2009 Permalink | Reply

      emm..ptut r saya begini

  • ibadmenulis 9:30 pm on December 27, 2008 Permalink | Reply  

    Have you ever wondered how the world could watch and do nothing? 

    Husam Farajallah, a university student, was at the hospital collecting the body of his relative. He called what happened in Gaza a “black day” in the lives of all Palestinians, and wondered how the world could watch and do nothing.

    Oh my brothers and sisters. Please don’t act like nothing has happened. More than 200 palestinians have died on the recent massacre. 700 more were badly injured. The statement by the university student that I quoted from ezzuddin al-qassam website should have an impact on ourselves. How ignorant we are, if we are still to sit in front of our computer and do something that only relaxes our own mind (entertainment). How ignorant we are, if we are still to spend our time on things that brings nothing to save the condition of our muslim brothers and sisters in palestine.

    Act! Do something! Don’t lose hope!

    Here’s what we can do:

    1. improve your own self. avoid unnecessary things that we (used to) do. All our time, if we don’t use it to do amal saaleh, recommend one another to truth and patience (Al-‘Asr), then we are in a state of loss.
    2. do daawah. it is a responsibility of every single muslim. not just “ulama” and scholars.
    3. provide financial support. There are heaps of channel to do this. Human Appeal International, Aman Palestin and more.
    4. raise the awareness. wait. what for? you write on your blog about the terrorist act of zionist, and then someone else read about it, and then he started to write something similar in his blog, and on and on. this in fact, is really important. the people who complaint are usually those who did nothing but complaint. Allah will not change the state of people, unless they change what is within themselves. fix what is within the heart,  you will fix the human owning it.
    5. boycott zionist product. enough said.

    Nahnu Qaumun Amaliyyun! (we are people who act — in a practical way)

     
    • Abu Hamzah 2:03 pm on January 27, 2009 Permalink | Reply

      Firman Allah s.w.t lagi : “ Dan orang-orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah, dan orang-orang yang member tempat kediaman dan memberi pertolongan (kepada orang-orang muhajirin), mereka itulah orang-orang yang benar-benar beriman. Mereka memperoleh keampunan dan rezeka (nikmat) yang mulia.” (Surah Al-Anfaal : 74)

    • pacha 1:33 am on February 2, 2009 Permalink | Reply

      salam.amazed.anyway.pls apdet more.

  • ibadmenulis 9:34 am on December 16, 2008 Permalink | Reply  

    Sentuhan yang Mencipta Sejarah 

    Ingatkah lagi peristiwa di mana Jibril A.S. turun ke gua hira’ untuk menyampaikan wahyu pertama kepada Rasulullah S.A.W.? Malaikat yang digelar juga sebagai Ar-Ruuh mengikut ulama tafsir ini telah buat pertama kalinya berjumpa dengan baginda S.A.W. dalam jelmaan seorang lelaki. Rasulullah S.A.W. kemudian dipeluk seeratnya, seraya Malaikat Jibril A.S. menyampaikan mesej pertama islam

    “Iqra'”, Bacalah…

    Sehinggalah akhirnya dilepaskan baginda S.A.W.

    Tentu juga kita masih ingat akan peristiwa Islamnya Saidina Umar al-Khattab. Setelah membaca lembaran surah Taaha dari adik kandungnya, Fathimah binti al-Khattab, terus Umar bertanya pada mereka,

    “Dimanakah Muhammad?”

    Khabab, salah seorang sahabat Nabi yang mulanya bersembunyi, akhirnya keluar dan terus memberitahu pada Umar, di mana Muhammad S.A.W. berada.

    “Di rumah Al-Arqam”

    Terus Saidina Umar al-Khattab keluar untuk berjumpa dengan Muhammad. Sesampai di rumah al-Arqam, Umar masuk dan Rasulullah pantas terus memegang badan Umar hingga terjatuh Umar akibat goncangan tangan Rasulullah S.A.W.

    “Wahai Umar! Sudah tiba masanya untuk kau masuk islam!!”

    Kedua-dua peristiwa di atas merupakan suatu hint kepada kita semua betapa pentingnya sentuhan dalam usaha dakwah kita. Janganlah malu-malu, buanglah barrier2 yang ada. Sentuhan lima saat itu sememangnya lebih berharga dari leteran2 dan tembakan2 kita.

    Wallahu’alam…

     
  • ibadmenulis 3:11 am on December 7, 2008 Permalink | Reply  

    what is this? 

     
    • ibadmenulis 3:13 am on December 7, 2008 Permalink | Reply

      right click and you will know.

      indeed we know nothing.

      and Allah Knows best.

    • ~ibn ismail~ 9:02 am on December 8, 2008 Permalink | Reply

      apa yg cuba dibuktikan? i’m perplexed.

    • ibadmenulis 10:25 am on December 8, 2008 Permalink | Reply

      i’m expecting people to right click the picture, and see where the picture comes from. it’s actually a microscopic view of a PAPER. yes, it is a complex structure. and it proves our weaknesses even more. get it ibn ismail?

    • Nik Ahmad Akmal Nik Zulkepeli 9:22 am on December 14, 2008 Permalink | Reply

      its not paper actually, from the pictures’ properties it says silk at 2500×2 magnification. Anyway interesting finding bro, kipidap

    • pacha 6:29 pm on December 15, 2008 Permalink | Reply

      looks like chewing gum.great pic btw.

  • ibadmenulis 1:32 am on September 29, 2008 Permalink | Reply
    Tags: lontaran   

    raya dah nak dekat. ambillah sebolehnya … 

    raya dah nak dekat. ambillah sebolehnya dari ramadhan yang bakal berlalu pergi

     
    • pacha 4:12 pm on September 29, 2008 Permalink | Reply

      setelah sebulan anda tidak mengapdet..ini hasilnye due line je.haha.salam perantauan

    • ibadmenulis 9:39 pm on September 29, 2008 Permalink | Reply

      heh. sebenarnya update ni nak test design theme wordpress ni je.

      1000usd eh?ni nak update budget dalam blog gak nih.

    • pacha 8:04 pm on October 1, 2008 Permalink | Reply

      hahaha.lepak sudeh.ko pun dpt gak.elele cam aku taktau

  • ibadmenulis 11:31 pm on April 17, 2008 Permalink | Reply  

    Painter – Day 1 

    Bismillah.

    Tiga hari lepas, saya kerja part time mengecat pagar. Believe it or not, ini employment saya pertama setelah graduate.

    Doa saya agar urusan kerja dipermudahkan nampaknya Allah telah makbulkan. Syukur setinggi dipanjatkan pada Allah yang Maha Luas rahmatNya.

    Kenapa saya kata begitu, kerana saya telah memperoleh hikmah2 yang bagi saya amat bernilai walaupun kerja hanya memakan masa 2-3 hari:

    Day 1

    Saya kerja separuh hari sahaja. Dah lebih 6 tahun tak mengecat. Hasil pertama saya hanya Allah saja yang tahu.

    “I’m sorry for such a horrible paint work on this bit”

    fenceTiada guru untuk mengajar. Apa yang saya buat, hanya dengan melihat hasil kerja mereka pada beberapa pagar yang telah mereka cat sebelum ini.

    Setelah beberapa keping dicat, akhirnya pada kepingan yang ke-4, ke-5 dan seterusnya, saya telah menghasilkan master piece.

    Pengajaran:

    1. Untuk mengecat pagar yang belum dicat, saya perlu melihat hasil atau contoh finishing yang telah dihasilkan sebelumnya. Jika baik hasil yang saya jadikan guideline, maka baiklah hasil saya. Di sini tersirat kepentingan memiliki akhlak yang baik bagi seorang daie, sebagai qudwah. Untuk menghasilkan yang hebat memerlukan kualiti akhlak yang hebat.
    2. This is what we call, OJT ataupun On-the-job training. Dakwah pun begitu juga. Anda tak tahu bagaimana menyampaikan mesej islam dengan baik?Praktis dulu nanti kita semak dan bincang sama2. Latihan untuk berdakwah adalah semasa anda mempraktikkannya. Kelayakan untuk berdakwah adalah syahadah anda. Dalam masa yang sama tuntut ilmu2 yang relevan dengannya.
    3. Masterpiece hanya akan terhasil apabila kita jatuh, bangkit, dan jatuh semula. dan bangkit semula. Kesilapan yang berlaku bukan melemahkan, tapi memperbaiki kualiti anda sebagai seorang insan. Ujian Allah yang berjaya dilepasi akan meningkatkan kualiti kita dalam bentuk2 yang Allah kehendaki, baik dari segi akhlak, kemahiran, pengetahuan dan sebagainya.

    Wallahualam…

    …bersambung (next entry – Day 2)

     
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel