Updates from March, 2009 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • ibadmenulis 3:20 pm on March 5, 2009 Permalink | Reply  

    Debu 

    Rasulullah saw bersabda “Saya akan beritahukan kepada kalian suatu kaum dari kalangan umatku. Mereka datang pada hari kiamat dengan kebaikan sebesar gunung. Namun Allah menjadikan kebaikan tersebut seperti debu yang berterbangan.” Tsauban berkata, Ya Rasulullah! Terangkan sifat-sifat mereka pada kami, sehingga kami tidak termasuk dari golongan mereka, sedangkan kami tidak menyadarinya. Rasulullah saw bersabda “Mereka adalah saudara kalian, dari kalangan kalian pula. Mereka mengisi waktu malam dengan beribadah, seperti yang kalian biasa lakukakan. Namun mereka jika sedang bersendirian dan mempunyai kesempatan melakukakan perbuatan haram, maka mereka melakukannya”(HR Ibnu Majah)

    Enough said.

    Advertisements
     
    • alfatih 2:50 pm on March 14, 2009 Permalink | Reply

      bila balik oz rusman? bes kan dok mesia..ngeh3

    • ibadmenulis 4:07 pm on March 14, 2009 Permalink | Reply

      hehe. biasa je. takde la best sgt dan takdela tak best sgt. bila nak balik malaysia bro. ada rezeki insyaAllah bulan 7 kot. paling lambat awal tahun depan. summer tak balik ke?

    • alfatih 2:43 pm on March 17, 2009 Permalink | Reply

      kawin bile? jgn tetibe dah ade laman web plak…kuang3

      (sori aa abe)

    • ibadmenulis 3:46 pm on March 17, 2009 Permalink | Reply

      soalan tu sukar sket nak jawab lah. ana jawab dengan perbuatan la nanti. takpun biarlah masa yang menentukan. hehe. you havent answer my question la. balik ke summer ni?

    • alfatih 3:46 pm on March 18, 2009 Permalink | Reply

      summer mane nih? oz ke mesir? tp x balik kot mane2 pun..dtg aa sini weih..bleh g suq sayyarat..nguah3

    • An-Nur 7:38 am on March 25, 2009 Permalink | Reply

      Nice blog

    • ahnaf qais 1:04 pm on September 15, 2009 Permalink | Reply

      wah!! akhi rusman dah ada blog baru ker??hehehe..
      syabas2…
      moga bermanfaat utk semua…
      anta posting kat mana akhi??posting dakwah bkn kejer..hehe

    • ibadmenulis 3:10 pm on September 15, 2009 Permalink | Reply

      ni blog lama ana la. hehe. skrg ana update kat http://rusmanarief.com/blog

      btw, posting kat bangi lah. jom join dhl (daerah hulu langat). hehe.

    • ahnaf qais 3:13 pm on September 15, 2009 Permalink | Reply

      xboleh ana kena balik posting kedah gak..hehe
      dr zul menunggu..huhu

  • ibadmenulis 1:19 pm on March 4, 2009 Permalink | Reply  

    Gelisah dan Sedih – The Future and The Past 

    “Seorang yang kurang amalnya maka Allah akan menimpanya dengan kegelisahan dan kesedihan.” (HR. Ahmad)

    Jika anda mahu gembira, beramallah.
    Jika anda sering gelisah dan sedih, maka anda sudah tahu apa jawapannya.

    Gelisah adalah worry, sesuatu yang melibatkan perkara yang belum terjadi.
    Sedih adalah sad, sesuatu yang melibatkan perkara yang telah terjadi.

    Rasulullah menyimpulkan bahawa amal, adalah kunci kehidupan anda. Anda hanya mampu mengubah apa yang sedang berlaku. Dengan melakukan amal (perkara yang sedang berlaku), anda mampu mengelakkan masalah terhadap perkara yang di luar kawalan anda (the past and the future).

     
    • al asad 6:12 am on March 5, 2009 Permalink | Reply

      3:139

    • apayangmampu 9:45 am on August 30, 2009 Permalink | Reply

      emm..ptut r saya begini

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel