Updates from July, 2008 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • ibadmenulis 12:50 am on July 28, 2008 Permalink | Reply  

    rejection 

    rejection

    rejection

    bismillahirrahmaanirrahim.

    sebagai seorang daie haruslah kita bersikap optimis. tajuk entri kali ini bukan untuk melemahkan jiwa, tapi untuk meneguhkannya. perkara ini amat berkaitan dengan diri yang bergelar sang murabbi.

    Nuh:5

    Nabi Nuh a.s. berdakwah selama 1000 tahun kurang 50, dan hasilnya memang amat sedikit. bayangkan betapa banyak rejection yang diterima oleh Nabi Nuh a.s. Kezaliman dan kedurhakaan kaum Nuh sememangnya telah ‘diiktiraf’ oleh Allah swt di dalam surah yang lain:

    An-Najm:52

    “jadilah seperti pokok, dibaling batu dan dibalas buah”. kata2 ishab juga menjadi pendorong untuk menjadi lebih teguh. pelik kadang2 dengan kisah2 pejuang2 terdahulu. terus dan terus dan terus ke depan walau beribu ujian menimpa.

    rejection mereka bukan sekadar manusia tidak menerima ajakan, bukan sekadar manusia mengunci pintu bilik dan tidak menjawab panggilan loceng, bukan sekadar manusia tidak mengangkat handset, dan sebagainya, namun ia jauh lebih hebat.

    Rejection dakwah Rasulullah SAW luka dan berdarah ketika peristiwa Ta’if. (tak termasuk segala jenis perang dalam riwayat kehidupan baginda SAW)

    Rejection dakwah Nabi Nuh a.s. dengan kedegilan kaumnya sehingga mereka memasukkan jari-jemari ke dalam telinga dan memasukkan muka ke dalam baju dan mempermainkan ajakan Nabi Nuh a.s., tak termasuk makran kubbaara (tipu daya yang amat besar oleh kaumnya).

    Rejection dakwah Nabi Musa a.s. dengan kedegilan bani israel, yang dah diberi macam2 nikmat dan petunjuk, termasuk dimatikan dan dihidupkan semula, pun terus menerus ingkar dan mengkhianati Nabi Musa a.s.

    Rejection dakwah Nabi Ibrahim a.s., tak puas hati terus nak bakar dalam unggun api.

    ..dan banyak lagi.

    Rejection kita baru sedikit, janganlah terus mengeluh. kadang2 da’ie fobia dengan rejection, hingga melemahkan semangat untuk mencuba dan berusaha. ada pula yang tinggi ego, takut direject nanti hancur luluh hati menahan kesakitan rejection.

    hati kita

    milik Allah SWT

    hancur luluh hati kita

    bukan suatu kehinaan

    malah kemuliaan

    suatu pengorbanan

    yang dijanjikan Allah ganjaran

    dan dijauhi kehinaan yang lebih besar

    di akhirat yang kekal abadi…

    semoga diberikan kekuatan oleh Allah swt untuk terus beramal.

    Wallahu’alam

    Advertisements
     
    • Imran 6:36 am on July 29, 2008 Permalink | Reply

      Jazakallahu khair ya akhi atas tulisan yang menarik ini…

      Ana pun sebenarnya hampir2 mengalah satu ketika dahulu berhadapan dengan resistance dan rejection yang kuat. Alhamdulillah ana masih meneruskan perjuangan yang tidaklah seberapa ini jika dibandingkan dengan apa yang telah dilakukan oleh golongan anbiya’ dan daie terdahulu.

    • Abu Hamzah 11:56 pm on August 20, 2008 Permalink | Reply

      ” Adakah manusia mengira mereka akan ditinggalkan selepas mereka beriman sedangkan mereka tidak diuji. Sesungguhnya Kami telah menguji mereka yang sebelum kamu. ”

      Salam Ziarah
      Jumpa di Msia. IA

  • ibadmenulis 1:20 pm on July 25, 2008 Permalink | Reply  

    ego 

    ego

    ego

    tiga pemusnah yang dikatakan dalam sebuah hadis rasulullah saw adalah sifat kedekut, hawa nafsu, dan ujub.

    ego adalah kerana menurutkan hawa nafsu. ia satu masalah besar jika ada pada diri kita.

    persoalannya, bagaimana membuangnya?

     
    • tatmni 10:38 pm on July 28, 2008 Permalink | Reply

      nak buang ego?
      bile kite rase tgh ego….cepat2 cube hilang2 sket2..
      insyaAllah lame2 akn makin hilang dan hilang

    • rabi ibn amir 12:38 am on August 5, 2008 Permalink | Reply

      senang je..byk basuh toilet,insya Allah dapat mendidik ego kita..utk terus merendahkan diri….mould remover ada di dlm almari 😀

  • ibadmenulis 1:04 am on July 25, 2008 Permalink | Reply  

    aku perlu melakukan sesuatu 

    ilmu

    ilmu

    bismillahirrahmanirahim.

    semester baru akan bermula (bagi sesetengah mereka ada yang telah pun bermula). hari ini saya masih terus memikirkan cara bagaimana untuk menaikkan dan menambah-baikkan result atau keputusan peperiksaan sahabat2 saya di sini. Terus-terang saya katakan, result saya taklah sehebat mana. Mudah kata “oklah jugak”. tapi saya tidak merasakan ia menjadi penghalang untuk saya melakukan apa yang termampu untuk membantu mereka.

    chatting2, sembang2, bincang2, baca2. timbullah beberapa idea. tapi saya juga memerlukan idea dari para pembaca semua. Alhamdulillah ini idea yang terhasil setakat ni. InsyaAllah saya akan mempraktikkan idea2 yang ada ni untuk kebaikan kita bersama.

    mutabaah

    • bagi yang tak pernah tahu, maksud mutabaah ini adalah peng”follow-up”an. dalam kita beramal, boleh melakukan proses mutabaah. sebagai contoh, dalam seminggu, rekodkan berapa kali qiyamullail, berapa mukasurat quran kita tilawah, berapa line ayat quran kita hafaz dan sebagainya.
    • saya yakin dah ramai pun yang dah implement dah melaksanakan perkara ni. ya’ni merekodkan dalam seminggu berapa jam kita study. tapi saya rasa tak cukup. tak menunjukkan kita cukup serius dalam study kita.
    • dalam masa terdekat saya akan cuba menyediakan template borang mutabaah yang efektif.

    sesi study bersama

    • dalam seminggu, atau dua minggu sekali, buat satu sesi belajar bersama2. mungkin dengan adanya suasana lebih mudah.

    pengurusan masa

    • rancang ke depan. hari ahad setiap minggu mesti dah ada dalam jadual kita apa yang nak study dan bila. ambil masa setengah jam untuk rancang. saya dah ada template, insyaAllah saya akan uploadkan (bunyi seperti prokrastinasi, tapi sebenarnya tidak kerana file berada dalam komputer saya, akan tetapi kini saya menggunakan komputer orang lain).

    mengambil berat hal orang lain

    • cari seorang partner. macam saya, amik course yang mmg orang tak ambil, jadi memang sukar mencari partner. tapi kalau jumpa, memang menarik. selalu tanya dan beritahu apa yang anda dah tahu dan anda belum tahu. ciptakan satu suasana kompetitif dan timbulkan rasa persaingan. jangan sampai rasa hasad, tapi masing2 berlumba dan bantu membantu.

    muhasabah selalu

    • sama macam point pertama saya, i.e. mutabaah. ada borang mutabaah tapi tak isi tak guna juga (peringatan utk diri saya dan anda semua). jadi perlu ada masa set untuk muhasabah. ingatlah ijazah adalah alat untuk mencapai risalah. kalau tak ada cangkul macamana nak bercucuk tanam. jangan ambil mudah ye. (on the other hand jangan pula terlampau memberati (baca: extreme) dalam meraih alat) berfikir secara objektif ye sahabat2 yang saya kasihi sekalian.

    Itu sahaja setakat ni. Feel free untuk kongsikan idea dalam ruangan komen di bawah.

    Wallahu’alam.

     
  • ibadmenulis 1:54 am on July 16, 2008 Permalink | Reply  

    break 

    nampaknya komik tak terealisasi lagi. inilah akibat bertangguh.

     
    • Saya 2:26 am on July 16, 2008 Permalink | Reply

      alamak…

    • tatmni 10:42 am on July 17, 2008 Permalink | Reply

      serangan bom,mortar peluru berpandu semuanya sedang menyerang ibad…..

    • assyifa_i 1:18 am on July 21, 2008 Permalink | Reply

      ibad2..apa naK jadi ni?

    • ibadmenulis 3:39 am on July 22, 2008 Permalink | Reply

      tatmni bila nak tulis blog. kita start dgn ada blog dulu. mula2 tu update. then masuk fasa tak update. then akhirnya insyaAllah akan masuk fasa stabil. kira skrg ana tgh fasa seken last la ni. heheh.

    • tatmni 4:55 am on July 27, 2008 Permalink | Reply

      sekali lagi perisai telah digunakan drpd serangan…..

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel