Painter – Day 3 and onwards

Saya rasa setakat tu dulu untuk pengajaran sebagai tukang cat. Hari ini sudah lebih dua bulan saya masih di sini. Kerja tak dapat lagi. Interview pun baru dua kali. Haritu ketemu dengan seorang ikhwah dari indonesia, sudah pun berPR di sini. Katanya pada saya:

Saya mula-mula cari kerja di sini hampir 10 kali interview

“Oh, 10 interview?banyaknya!”

Ya, pada kali yang kesepuluh, tiba2 saya dapat call, dia terima saya, terus saja saya sujud syukur

“Alhamdulillah…”

Hm. fikir saya, 10 kali baru dapat kerja. Saya baru dua kali. Baru dua bulan lebih. Tapi kadang2 hati dah pun dah mula membisik. Saya tahu semua ini syaitan. Tapi tahu atau tidak itu satu persoalan. Persoalan yang lain adalah mampu atau tidak untuk saya terus bertahan. Kadang2 ada juga terasa “hai rasanya aku memang takleh go la dengan softeng ni. pegi interview tak perform sangat. Experience takde sgt”

Of course la bila kita nak bercerita sesuatu yang kita tak betul2 hayati dan kuasai, segalanya seakan2 palsu dan dibuat2. Saya merasakan mungkin itu yang sering berlaku sewaktu temuduga. Semoga Allah permudahkan urusan kita semua.